Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
kuva: Pertti Nisonen
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
28.08.2014
Opetusvirasto >  Perusopetus >  Tervetuloa kouluun >  Lukujärjestys ja läksyt > 
 Lukujärjestys ja läksyt
Kuuntele

Lukujärjestys

Kouluviikkoa ohjaa työ- eli lukujärjestys. Oppitunnin pituus vaihtelee kouluittain. Yleensä se on 45 minuuttia. Koulutunteja 1.-luokkalaisella on viikossa vähintään 19. Koulu voi opetussuunnitelmassaan päättää minimituntimäärän ylittävästä viikkotuntimäärästä.

1.–2. luokalla työjärjestykseen merkitään usein vain koulupäivän alkaminen ja loppuminen sekä uskonnon tai elämänkatsomustiedon ja liikunnan opetus. Koulu loppuu 1.-luokkalaisilla yleensä jo puolenpäivän aikoihin.

Peruskoulun 1.–6. luokilla oppilaat työskentelevät suurimman osan oppitunneista omissa luokissaan, oman opettajan johdolla. Ryhmässä voi opiskella eri-ikäisiä ja eri luokilla olevia oppilaita.

Yhdessä oman opettajan kanssa voi myös työskennellä toinen opettaja, erityisopettaja, suomi toisena kielenä -opettaja tai koulunkäyntiavustaja. Osan oppitunneista luokka voi olla jaettuna pienempiin ryhmiin. Lisäksi joitakin aineita, esimerkiksi kieliä, voivat opettaa koulun muut opettajat.

Läksyt ovat tärkeä osa koulutyötä

Lapsuuteen kuuluu olennaisesti leikkimällä oppiminen. Koulussa oppimisen painopiste siirtyy tietoiseen harjoitteluun ja opettelemiseen. Kotitehtävät ovat tärkeä osa koulutyötä. Lapsi tarvitsee niissä tukea varsinkin alkuvaiheessa. On hyvä tehdä heti alusta saakka pelisäännöt läksyjen suhteen. Kun lapsi alusta saakka ymmärtää, että tehtäviin on paneuduttava, ja ne menevät muun toiminnan edelle, kantaa opittu toimintatapa hedelmää myös myöhemmässä kouluiässä.


01.11.2013
 Lapsella on omat vahvuutensa

Jokainen lapsi on hyvä jossakin asiassa. Kun kotona ja koulussa tuetaan lapsen omia vahvuuksia, hänen itsetuntonsa paranee ja hänestä kasvaa vahva ja toiset huomioon ottava yksilö kaverijoukossa.

 
   
Sivun ylläpito: Opetusvirasto | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Opetusvirasto