Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Förminska texten Förstora texten  | 
|   Suomeksi   |   In English   |   По-русски   |
 
Sök på www.hel.fi:
 
Sidkarta
Sök tjänster
Sök telefonnummer
18.04.2014
Stadsmuseet >  Museer och utställningar >  Sederholmska huset > 
 Sederholmska huset
Lyssna

Barnens stad

Helsingfors stadsmuseum öppnade den 21 november 2012 Barnens stad i Sederholmska huset. I detta museum kan hela familjen bekanta sig med Helsingfors förflutna genom inlevelse och upplevelse. 

Barnens stad

I Barnens stad kan du leka i handelsbodar och affärer från 1700-talets Helsingfors, sitta i ett klassrum från 1930-talet och besöka mormors hem så som det var på 1970-talet. Barnens stad som delvis har genomförts med hjälp av en betydande testamentdonation utgör den första delen av stadsmuseets nya museicentral som kommer att stå vid Senatstorget om några år. Inträdet är fritt till Barnens stad, såsom alltid till stadsmuseet.

I Barnens stad får barnen genom lek och inlevelse en första insikt om att livet var annorlunda förr. Också äldre besökare kan hitta sitt inre barn, vilja krafsa ner några ord på en griffeltavla, slå ett nummer med en gammal telefon med nummerskiva – och samtidigt drömma sig tillbaka till barndomsåren. Vi har alla en gång varit barn; en del för en lång tid sedan, andra lever sin barndom här och nu. Barnens stad uppmuntrar besökarna att dela med sig av barndomens upplevelser över generationsgränser.

Foto: Sakari Kiuru / Helsingfors stadsmuseum

På nedre våningen av Barnens stad får man bekanta sig med 1700-talets Helsingfors. Barnen kan lossa last från ett handelsfartyg, hjälpa skomakaren i sin verkstad och prova på bodknoddens yrke. I klassrummet på övre våningen gör man en resa genom tiden till 1930-talets folkskola där morgonandakt, nagelkontroll, hård disciplin och välskrivning var en naturlig del av skoldagen. På övre våningen presenteras genom föremål och bilder också barndomens fenomen i Helsingfors: arbete, fritidsintressen och olika slags familjer i vilkas liv man genom dockskåpslekar kan leva sig in i.

Längst bak på övre våningen finns ett litet hemtrevligt mormors hem där tiden har stannat på 1970-talet. Alla är välkomna att återkalla gamla minnen och leka i mormors bostad. Här får man röra vid alla föremål. Under veckosluten kan man dela med sig av minnen med en museimormor eller museimorfar. Museimormödrar och museimorfäder är nya volontärer på stadsmuseet.

Mormors hem

Museiverksamheten för barn har långa anor

Helsingfors stadsmuseum var bland de första i Finland att redan på 1970-talet ordna egna utställningar för barn och anställa en museilektor. När barnverksamheten befäste sin ställning på 1990-talet ökade antalet museilektorer. Barnmuseet som öppnades i Domarby 1992 blev ett omtyckt besöksmål för daghem och familjer trots att museet var avlägset beläget. Skolmuseet som sedan 2000 hade legat vid Kalevagatan erbjöd gammaldags lektioner för både före detta skolbarn och dagens skolbarn.

År 2010 i takt med att Helsingfors ekonomiska situation blev sämre koncentrerade också stadsmuseet sin verksamhet och avstod från en del av sina lokaler.  Man beslöt att centralisera det bästa av Barnmuseet och Skolmuseet till Sederholmska huset som är bättre tillgängligt för allmänheten. Under allt knappare ekonomiska förhållanden mottog stadsmuseet år 2011 med glädje och överraskning en testamentdonation av Kirsti Suvanto som hade varit medlem i Helsingfors stadsmuseums vänner. Delvis tack vare denna donation blev det möjligt att genomföra Barnens stad.

 

Museibyggnadens historia


11.03.2014
Sederholmska huset 
Alexandersgatan 16
18
Tel. (09) 3103 6529

 

Öppet
tis–fre 13–17
lör–sön 11–17
FRITT INTRÄDE

Barnens stad stängs på grund av renovering 30.4.2014. En uppiffad utställning öppnas våren 2016.

Evenemang

Undantag från ordinarie öppettiderHelsingfors stads trafikverkets spårvagnar 1, 2, 4/4T

Museet på kartan
Link till Reseplanens sidor
Tillgänglighet

 

Evenemangskalender

Guidebokningar

 
   
| Om webbplatsen | | Underhåll: Stadsmuseet | Respons ang. sidan | | Sidans topp |

Helsingfors stad - Stadsmuseet