Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |   По-русски   |
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
31.10.2014
Kaupunginmuseo >  Museot ja näyttelyt >  Hakasalmen huvila > 
 Hakasalmen huvila
Kuuntele

Rasvaletti vie 1950-luvun Helsinkiin

Rasvaletti-näyttelyn kuvista tulvii mieleen muistoja: maitokaupat ja nailonsukat, Brylcreem ja nahkatakit, olympialaiset ja Armi Kuusela, Kilta-astiat ja kodinkoneuutuudet, rock, rillumarei ja Monrepos. 

Valokuvat herättävät henkiin 1950-luvun Helsingin, jossa sodan varjot väistyivät uuden ajan optimismin tieltä.

Suomessa 1950-luku merkitsi siirtymistä sodanjälkeisestä ajasta normaalioloihin. Uusi poliittinen tilanne oli jännitteinen: suuren itänaapurin kanssa opeteltiin elämään rinnan ja kotimaassakin oli paljon ristiriitoja, lakkoja ja levottomuuksia. 

Silti Suomi käänsi katseensa länteen, kansainväliset suhteet vilkastuivat vuosikymmenen puolivälissä ja länsikauppa helpottui.

Helsinki kasvoi nopeasti, kun maaseudun nuoret muuttivat kaupunkiin paremman toimeentulon toivossa. Vuonna 1946 Helsinkiin liitetyille alueille kohosi kerrostalolähiöitä, joilla vilisi lapsia. 

Keskustassa uusi aika näkyi moderneina rakennuksina ja uudenlaisina muoteina. Autot lisääntyivät nopeasti kaduilla, mutta vastaan tuli vielä hevoskärryjäkin.

Jälleenrakentaminen vaati paljon raskasta teollisuustyötä, mutta sen rinnalla kehittyivät kauppa ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut.

Vuosikymmenen aikana elintaso nousi ja toi ihmisten ulottuville uusia kulutustavaroita, jotka tarjosivat arkeen iloa ja jopa pientä ylellisyyttä. Vapaa-ajan viettoon omaksuttiin uusia tapoja ja nuorisokulttuuri nousi näkyväksi ilmiöksi.

Kuvia näyttelyssä, kirjassa ja Facebookissa

Rasvaletti-näyttelyn valokuvat on valikoitu kaupunginmuseon ehtymättömästä kuva-arkistosta. Sijansa saavat myös helsinkiläisten muistot ja albumikuvat, joita on koottu näyttelyä varten. 

Näyttelyä täydentää muhkea Rasvaletti-kirja, joka jatkaa kaupunginmuseon suosittujen valokuvateosten sarjaa. Se tarjoaa näyttelyä laajemman valikoiman kuvia 1950-luvun Helsingistä sekä samalla katsauksen aikakauden oloihin ja elämänmenoon.

Rasvaletin sivulla Facebookissa ollaan 1950-luvun tunnelmissa koko näyttelyn ajan. Sivulle lisätään säännöllisesti 1950-luvun muistoja, kuvia ja muuta kiinnostavaa. Voit jakaa myös omia muisteluksiasi.

Kampaamo 1950-luvun tyyliin ja nostalginen Brylcreem

Yksi Hakasalmen huvilan huoneista on sisustettu 1950-luvun kampaamoksi aidoin kalustein. Siellä voi istahtaa kampaajan tuoliin, selata aikakauslehtiä, sipaista tukkaansa aitoa Brylcreem-hiusrasvaa ja pohtia peilin ääressä, millainen 50-luvun look itselle sopisi. Syyskuun 2014 ajan kampaaja paikalla näyttelyn aukioloaikoina! 

Naisia paistattelemassa päivää meren rannalla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Volker von Bonin, 1952.


02.09.2014
Hakasalmen huvila 
Mannerheimintie 13b
Puh. (09) 3107 8519

Rasvaletti
13.11.2013–30.11.2014 
Avoinna:
ti–su klo 11–17
to klo 11–19
VAPAA PÄÄSY

Poikkeukselliset aukioloajat

Aina vapaa pääsy.
 

Helsingin kaupungin liikennelaitos 2, 4/4T, 7A ja 10
 Museorakennuksen historiaa
 

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Kaupunginmuseo | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunginmuseo