Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |   По-русски   |
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
27.05.2015
Kaupunginmuseo >  Kokoelmat ja tutkimus >  Työn alla >  Hauraita ihmiskuvia > 
 Hauraita ihmiskuvia
Kuuntele

Hauraita ihmiskuvia

Tällä sivulla on vesivärimaalaus, jonka tekijältä on Nikkilän sairaalan potilastyökokoelmassa lähes neljäkymmentä työtä, akvarelleja ja liitupiirustuksia. Niiden lapsenomaiset, hauraat ihmishahmot, joiden katse on säikähtänyt ja kädet avuttomasti ylhäällä, herättivät kokoelmaa inventoineen taidemaalari Leena Palosen mielenkiinnon.  

Taiteen itseisarvo tulee ilmeiseksi psyykkisesti sairaiden piirustuksissa ja maalauksissa. Katseltuani potilastöitä neljän kuukauden inventointiprojektin ajan minun on vaikea ymmärtää kysymystä ”mitä hyötyä on taiteesta?” Taide on salaisuus, ja se on elintärkeää ihmiselle.

Vesivärimaalaus Nikkilän sairaalan potilastyökokoelmasta.

Nikkilän laajassa, 5 000 potilastyön kokoelmassa töiden toistuva keskeinen teema on ihminen, erityisesti ihmiskasvot. Joskus maalauksissa ja piirustuksissa on havaittavasti jotain outoa – miehen kädet lähtevät päästä tai kasvot ovat piirteettömät. Ruohonleikkurilla on kasvot, ihmisen ilme on tavoittamattomalla tavalla vieraalta tuntuva. Toisinaan koko ihminen on muuttunut lähes tunnistamattomaksi, muodottomaksi. 

Mutta usein hahmot ja ilmeet vain ovat niin herkästi luonnehdittuja ja osuvia, että se koskettavuudessaan tuntuu oudolta. Kipeä hipaisu löytää katsojassa suojaamattoman paikan, johon muu taide harvoin yltää, vaikka se sitä tavoittelisikin.

Potilastöiden tekijöissä on perinteisen taidekoulutuksen saaneita ammattitaitelijoiden tasoisia maalareita ja piirtäjiä. Kokoelmassa on monia hienoja maisemamaalauksia ja muotokuvia. Toisaalta on aitoa nykytaidemaista tekemistä, ajankohtaansa nähden jopa aikaansa edellä olevaa. On myös taitavia pilapiirtäjiä, jotka kritisoivat osuvasti ja terävästi sairaalan oloja ja hoitokäytäntöjä. Suurin osa kokoelmasta on kuitenkin tavallista harrastajataidetta, silti usein poikkeuksellisen koskettavaa.

Tämän vesivärimaalauksen tekijän elämänvaiheisiin on sairaalassa kirjattu vanhempien avioero sekä suvussa esiintyneet alkoholismi ja mielisairaudet. Leikki-ikäisenä mies oli Ruotsissa sotalapsena. Nuorena aikuisena tehdyn silmäleikkauksen jälkeen hän sai tuskatiloja ja koki kuolemanpelkoa. 

Asunnottomana Helsingissä elänyt mies päätyi lopulta Nikkilän sairaalaan, jossa hän vietti yhteensä 26 vuotta. Muutamia kertoja hän oli poissa sairaalasta, mutta joutui palaamaan tuskatilojen vuoksi. Hoitajien kertomusten mukaan hän oli osastolla rauhallinen ja lapsellisen oloinen, välillä tuskainen. 

Hän teki sairaalassa ulkotöitä ja osallistui taidekerhoon. Potilastyökokoelmassa on mieheltä lähes neljäkymmentä taidekerhossa tehtyä piirustusta ja maalausta. Hän on tehnyt herkkiä akvarelleja ja liitupiirustuksia, enimmäkseen kasvokuvia ja hiukan lapsenomaisia, hauraita ihmishahmoja, joiden kädet ovat ylhäällä jotenkin avuttomasti. Kasvot on kauniisti piirretty, silmissä on hiljainen, säikähtänyt katse. Töissä näkyy tekijän omaperäinen taiteellinen lahjakkuus.

Teksti: 
Leena Palonen 
taidemaalari / museoavustaja

09.08.2012

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Kaupunginmuseo | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunginmuseo