Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |   По-русски   |
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
26.05.2015
Kaupunginmuseo >  Kokoelmat ja tutkimus >  Työn alla > 
 Työn alla
Kuuntele

Näillä sivuilla esitellään museon tutkimushankkeita ja monipuolista ja suurelle yleisölle tuntemattomampaa museotyötä.
 

Salapoliisikameran kuvat huokuvat elämää vuosisadan takaa
Salaperäisesti nimetty laatikko täynnä pyöreäreunaisia valokuvia yli vuosisadan takaa herätti kuvakokoelmien tutkija Ennisofia Salmelan sisäisen Sherlock Holmesin. Salaa otetut kuvat paljastuivat kaupunginmuseon varhaisimpiin johtajiin kuuluvan, innokkaan valokuvaajan Nils Wasastjernan ottamiksi.

 

 

 

Ihan parasta asiakasryhmää
Kaupunginmuseon tutkija Katri Lento haastatteli opetuskeskus Haavikon opiskelijoita, jotka ovat ahkeria museokävijöitä ja kulttuurin kuluttajia. Lento tutustui opiskelijoihin haastatellessaan asiakkaita Hakaniemen kauppahalli -dokumentointihankkeeseen. Museo sai kiitosta muun muassa maksuttomasta sisäänpääsystään ja ehdotuksia tulevien näyttelyiden aiheista.

 

Eiralaisen pikkuäidin vaunut
Esinekonservaattorit kunnostivat museolle lahjoitetut nukenvaunut imurin, syljen ja kirurginveitsen avulla. Viehättävät, 1900-luvun alkupuolella valmistuneet jugendkoristeiset vaunut kuuluivat eiralaiselle tytölle, Carinille. 

 

 

Ota itse! Tag själv!
Itsepalvelu oli asiakkaille aivan uutta, kun Elannon ensimmäinen itsepalvelu- eli pikamyymälä avattiin lokakuussa 1950. Taiteilija Pertti Pohjola piirsi sarjan kilpiä, jotka opastivat palveleviin leipä-, maito- ja lihakauppoihin tottuneita tekemään ruokaostoksensa pikamyymälöissä.

 

 

Vadelmalimonaadia ja seltterivettä 
Ananas, appelsiini, vadelma vai inkivääri, eli mitä kaupunginmuseon arkistokokoelman dokumentit kertovat apteekkarien kivennäisvesituotannosta.

 

 

Lähiöelämää Puotilassa
Itäisessä Helsingissä sijaitseva Puotila alkoi rakentua asuinalueeksi 1950-1960-lukujen taitteessa. Rakentamisen kannustimena oli asuntopula ja suunnitelmien taustalla uudenlainen esikaupunkiajattelu, johon otettiin mallia eri puolilta Eurooppaa. Puotilan alueesta on tekeillä rakennusinventointi, joka valmistuu kesällä 2014. Tutkija Malla Meriniemi kertoo jutussaan lähiön historiasta ja ominaispiirteistä.

 

 

 

Museo kalassa – Vanhankaupunginkosken kalastuksen nykydokumentointi
Syksyllä 2012 museo jalkautui Vanhankaupunginkoskella tekemään nykydokumentointia vanhasta ilmiöstä, kalastuksesta. Kalastus on suosittu harrastus Helsingissä ja sen monet muodot ovat nähtävissä myös kaupungin perustussijoilla. Kalakantojen elpymisen ja vedenlaadun paranemisen myötä kalastuksesta on tullut merkittävä harrastus myös Vantaanjoella.

 

Käärmetalo – elävää rakennushistoriaa Käpylässä
Käärmetalo kuuluu Olympiastadionin ohella suunnittelijansa Yrjö Lindegrenin päätöiden joukkoon. Asuntojen modernit olohuoneet, makuuhuoneet, keittiöt ja kylpyhuoneet loivat aikoinaan uudenlaista asumisen mallia. Esimerkiksi keittiöt lokerikkoineen ja kuivauskaappeineen ovat säilyneet alkuperäisinä tähän päivään asti.

 

Hautalöydöstä paljastui kirjottu kangas 
Senaatintorilta arkeologisissa kaivauksissa löydetyn hautatekstiilin avaaminen ja puhdistus tarjosivat kunnon haasteen konservaattorille.

 

 

 

Elämyksiä muskarista
 ”Mun mielestä kivoin on se, että kun huomaa toisesta, et se tykkää. Että se, kun sanoo, et on muskari, sielt tulee tuuletukset et jes jes jes!” Isä, s. 1984. Kaupunginmuseo tallensi tulevaa musiikkinäyttelyä varten muun muassa muskareiden toimintaa.

 

 

Tasa Raha aina
Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kokoelmassa on raitiovaunujen korjaukseen käytettyjen raskaiden työkalujen joukossa sympaattinen, puinen lipunmyyntilaatikko. Se on lakattua vaneria ja siinä on nahkahihna, jolla laatikkoa on voitu kannatella vyötäröllä. Rahastajia oli Helsingin ratikoissa vuoteen 1987 asti.

 

Järjestysmiehen hattulaatta.Järjestyksenpitoa raitiovaunuissa
Raitiovaunussa matkustaminen ei aina ole ollut helppoa eikä niin mukavaakaan. Kuvan järjestysmieslaattaa ei ole käytetty liikennelaitoksen henkilökunnan juhannustansseissa, vaan raitiovaunuissa. Ensimmäiset järjestysmiehet palkattiin raitiovaunuihin heti 1900-luvun alussa. Tutkija Susanna Åke kertoo, miksi näitä pysäkkinyrkkejä ja ulosrepijöitä tarvittiin ratikoissa.

 

Tekstiilikonservaattori Salme Vanhanen pakkaa silkkipukua. Haurasta pukua on vahvistettu kauttaaltaan harsomaisella tukikankaalla. Kuva: Ira Launiala / Helsingin kaupunginmuseo.Aurinko – vähemmän ihana valo
Aurinko ja ihana valo, joista Samuli Edelmann laulaa, eivät aina ihastuta tekstiilikonservaattoreita pitkän talven jälkeenkään. Valon määrän rajoittaminen näyttelyissä ja tekstiilien säilyttäminen valolta suojattuna on yhtä tärkeää kuin aurinkorasva kesälomalaiselle. Lue, mitä tekstiilikonservaattorit kertovat valon aiheuttamista vaurioista.

 

Wappu vuosisadan takaaWappu vuosisadan takaa
Hevosen kavioiden kopsetta katukiviä vasten, kärryjen natinaa ja pyörien kolinaa. Tältä vapun vietto kuulosti viime vuosisadan alussa, mutta miltä se näytti valokuvaajan silmin? Lue tutkija Yki Hytösen artikkeli 1900-luvun valokuvauksesta.

 

 

 

 

Virheen kauneus
Oliko Herttoniemen saviastia- ja kaakelitehtaalla teknisiä ongelmia vai onko uunin kaakelit tarkoituksellisesti poltettu akvarellimaisen valuviksi? Esinekonservaattori Tarja Viitala mietti ja tutki asiaa purkaessaan Sederholmin talossa näytteillä olleen uunin, jonka kaakeleiden keltaisissa kukissa on väripinnan muutoksia ja vihreiden lehtien väri valuu elävästi. Ajatuksista syntyi myös video kaakeliuunista.

Helsingin kaupungin 400-vuotismitali vuodelta 1950. Kuva: Ira Launiala/Helsingin kaupunginmuseo.Mitalit porttina menneeseen
Mitalit ovat komea portti menneisyyden ja nykyisen ajan maailmaan, tapahtumiin ja maailmankuvaan. Mitalit ilmentävät oman aikansa maailmankuvaa ja myös Helsingin ja helsinkiläisyyden kehitystä ja muutosta, kirjoittaa tutkija Hanna Talasmäki artikkelissaan. Esinekonservaattori Sari Pouta kertoo mitalien ulkonäön muuttumisesta konservaattorin ja säilytyksen näkökulmasta.

 

Harrastelijain Aitan mainosHarrastelijain Aitta
Kaupunginmuseon kokoelmista löytyy kattava kokoelma Viisikulmassa sijainneen Harrastelijain Aitan tuotteita. Ne tarjoavat kurkistuksen helsinkiläiseen harrastealan erikoisliikkeeseen ja pienoismalliharrastukseen sekä laajemminkin leikkikalujen historiaan. Monenkohan kaapeista löytyy vielä Harrastelijain Aitasta ostettu pienoismalli?

 

 

 

 

 

Vue d&aposOptiqueVue d'Optique 
Museon tutkija löysi taideosaston kokoelmista 1800-luvun puoliväliin ajoittuvan pienikokoisen grafiikanlehden, joka esittää erikoista näkymää Helsingistä. Grafiikanlehti paljastuikin kurkistuslaatikkokuvaksi.

 

 

Liikennekaupungin kaksi- ja nelipyöräisetLiikennekaupungin kaksi- ja nelipyöräiset
Auroran kentällä sijaitsevan Lasten liikennekaupungin vuosikymmenet on tallennettu kaupunginmuseon esine- ja valokuvakokoelmiin vuoden 1958 avajaisista lähtien. Polkuautot ovat aina olleet liikennekaupungin kävijöiden ylivoimaisia suosikkeja. Museon kokoelmista löytyykin muiden lasten aarteiden ohella oikea tyyliklassikko, keltainen Maybellene Combi Coupé -avoauto.

 

 

Ranskalainen manikyyri mallinukeilleRanskalainen manikyyri mallinukeille
”Enemmän funkista, Reino!”
-näyttelyssä on esillä neljä viehättävää mallinukkea vuonna 1920 perustetusta helsinkiläisestä Takalan alusvaatteiden erikoisliikkeestä. Esinekonservaattori Tarja Viitala löysi maalikerrosten alta kynsien alkuperäiset ranskalaiset manikyyrit ja otti ne esille näyttelykävijöiden ihailtaviksi.

 

Mitä kivipolku kertoo menneisyydestään?Polku menneisyyteen
Hakasalmen huvilan pihalta löytyi kesällä 2011 viemäröintitöiden yhteydessä pätkä noin metrin leveää vanhaa kivipolkua. Kaupunginmuseon arkeologi yritti selvittää, kuinka pitkälle menneisyyteen polku meidät vie.

 

 

 

Littanasta laskoksille – koruhattu kertoi konservaattorille muotonsaLittanasta laskoksille
Pieni korupäähine on aikanaan valmistettu helsinkiläisessä hattuateljeessa. Juuri nyt se  näyttää tekstiilikonservaattorin kauhistukselta – paljeteista, tyllistä ja silkkipoimutelmasta muodostuvalta latistuneelta möykyltä. Löytyykö hatulle enää muotoa lainkaan?

 

 

 

Vesivärimaalaus Nikkilän sairaalan potilastyökokoelmasta.Hauraita ihmiskuvia
Tämän vesivärimaalauksen tekijältä on Nikkilän sairaalan potilastyökokoelmassa lähes neljäkymmentä työtä, akvarelleja ja liitupiirustuksia. Niiden lapsenomaiset, hauraat ihmishahmot, joiden katse on säikähtänyt ja kädet avuttomasti ylhäällä, herättivät kokoelmaa inventoineen taidemaalari Leena Palosen mielenkiinnon. 

 

 

 

 

Sovitusmallit poseeraavat valmiissa asuissa.Ideasta valmiiksi rooliasuksi
Kaupunginmuseon artesaaniharjoittelija suunnitteli ja toteutti alusta loppuun asti 1700-lukulaiset rooliasut lapsille. Monta yllättävää asiaa tuli vastaan, ja uudet ajattelutavat olivat tarpeen.

 

 

 

 

 

Rahastajan vauvavatsa.Raskaana oleva rahastaja ja muita muodokkaita naisia
Raskaana olevan rahastajan pukeminen ja sopivasti pyöristyneen vatsan muotoileminen oli tekstiilikonservaattori Maarit Jonesin haastavin tehtävä Naisten huoneet -näyttelyssä. Vauvavatsa oli tilattu etukäteen, mutta sen asettuminen torson lanteille vaati useamman sovituksen.

 

 

 

 

 

 

Helsinkiläistä veneilykulttuuria tallentamassaHelsinkiläistä veneilykulttuuria tallentamassa
Moni veneilyyn vihkiytymätön on tietämätön kaikesta siitä toiminnasta, jota helsinkiläiset pursiseurat sekä erilaiset yhdistykset ja yritykset merellä harjoittavat. Veneilykulttuuria dokumentoitiin kaupunginmuseon näyttelyä sekä tulevaa tutkimusta varten keväällä 2010.

 

 

 

 

Vierailulla museon aarrekammiossaVierailulla museon aarekammiossa
Museossa tehdään paljon suurelle yleisölle näkymättömäksi jäävää työtä. Kätköön jäävät mm. kokoelmakeskukset, joissa hoidetaan museon 300 000 esineen ja 6 000 taideteoksen kokoelmaa. Keskusten ovet päätettiin museon satavuotisjuhlien kunniaksi avata kiinnostuneille.

 

 

 

 

Muistojen matkalaukku sisältää menneisyyden esineitä.Matkalaukku vie muistoihin
Muistojen matkalaukku on kaupunginmuseossa kehitetty työkalu ikäihmisten viriketoimintaan. Laukku sisältää erilaisia esineitä, joiden parissa voi viettää muistelutuokioita eli muistiaisia. 

 

 

 

 

 

Kaivauksia SenaatintorillaKaivauksia Senaatintorilla
Kaupunginmuseon arkeologit viettivät alkuvuotensa 2011 kuopassa Senaatintorin etelälaidalla. Senaatintorin alle rakennettiin kaukojäähdytysputkistoa, ja samalla arkeologeillamme oli tilaisuus kurkistaa pinnan alle. Löytöjäkin tehtiin. 

 

 

 

 

Pikarilöytö 1600-luvultaPikarilöytö 1600-luvulta
Kesällä 2010 Ritaripuistikon suihkulähdettä korjattaessa kaupunginmuseon arkeologit löysivät kaivannoista jäänteitä 1600–1700-lukujen vaihteen rakennuksista. Raunioiden seasta nousi esiin kiinnostava ja melko harvinainen löytö: sirpale hienosta 1600-luvun viinipikarista.

 

 

 

Easy-Beasy-haalari mainoskuvaEasy-Beasy-haalari
Vuonna 1970 markkinoille tulleen Easy-Beasy-haalarin suunnitteli helsinkiläinen kolmen lapsen kotiäiti Marja Mykkänen (nyk. Boyer).

 

 

 

 

 

Stereomikroskooppi
Stereomikroskooppi helpottaa konservaattorin työtä

 

 

 

 

 

 

 

Kirpputorilöytöjä
Vuonna 1993 hankittuun kirpputorikokonaisuuteen kuuluu mm. Duplo-legoja

 

 

 

  

Kosmetiikkapakkaukset
Noiro Oy:n vuonna 1975 lahjoittama kosmetiikkapakkausten kokonaisuus

 


 

 

 

 

Käyntikortit
Arkistokokoelman "punaisen langan" löytäminen

 


 

Taidetta ja terapiaa
Nikkilän sairaalan potilastyökokoelma
 


 

 

 

Kaksi Elanto-kuvaa
 


 

 


 


 

Kuvakudoksen jäljillä

 

 

 

 

 

 

 

06.03.2015

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Kaupunginmuseo | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunginmuseo