Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Liikuntavirasto Usein kysyttyä
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
01.09.2014
Liikuntavirasto >  Usein kysyttyä > 
 Reino Palmroth - monipuolinen kulttuuripersoona
Kuuntele

”Oitis luvan saatuansa niinkuin kotkat niskaan saaliin
ryntäävät he pallon kimppuun - vihureina vieraan maaliin.”

Tämä runo on lainattu Reino Hirvisepän kirjoittamasta ja Gummeruksen vuonna 1959 kustantamasta urheiluaiheisesta runokokoelmasta Ateenasta  Roomaan. Lainatun runon nimi on Kaatukaamme eteenpäin – yllytyshuuto yhteiselle murheenkryynillemme Kuningas Jalkapallolle. Miten ajankohtaisia ovatkaan nuo sanat! Jalkapalloilijamme ovat edelleen yhteinen murheenkryynimme, kun paikkaa arvoturnauksiin ei meinaa millään löytyä. Hirvisepän runossa maajoukkuettamme verrataan kotkaan, nythän maajoukkueemme on ristitty virallisesti Huuhkajiksi.

Kuka sitten on tämä mielenkiintoinen persoona Reino Hirviseppä? Hän on oikealta nimeltään Reino Palmroth, joka yleni upseerin urallaan aina majuriksi asti. Hän oli monipuolinen kulttuuripersoona: kirjailija, sanoittaja, radiotoimittaja ja innokas urheilumies. Hän on suomalaisen iskelmä- ja lauluperinteen merkkihahmoja. Hän käytti tuotannossaan nimimerkkejä Palle ja Reino Hirviseppä. Ansioistaan hän on saanut kamarineuvoksen arvonimen.

1930-luvulla Palmroth toimitti suosittuja revyjä Yleisradiossa. Hän työskenteli II maailmansodan aikaan valtion propagandatoimistossa ja sanoitti lauluja, joilla nostatettiin taisteluhenkeä. Monet näistä lauluista, kuten esimerkiksi Silmien välliin –sotakupletti, kiellettiin sodan jälkeen. Palmroth oli pitkään Sotamuseon intendentti ja oli siinä tehtävässä vastuussa muun muassa sodanaikaisesta sotasaalisnäyttelystä. Tämän perusteella suomalaiset kommunistit yrittivät saada hänet syytteeseen asekätkennästä. Syyte ratkesi kuitenkin myöhemmin.

Reino Palmroth oli suuri urheilun puolestapuhuja. Hän toimi Helsingin kaupungin urheilu- ja ulkoilulautakunnassa vuodet 1970-1973. Lainaan vielä loppuun yhden kappaleen hänen uljaasta runostaan Urheilumme uranuurtajille. Olkoon tämä runo omistettu myös kaikille niille uranuurtajille Helsingin kaupungin liikuntatoimessa, jotka ovat mahdollistaneet kaupunkilaisten loistavat liikuntamahdollisuudet.

”Kun ura uurrettu on, ei ansiot arkkuhun vaivu
- Uurtajan kiittelöhön on sana riittämätön.”

Erkki Alaja
Markkinointi- ja mainostoimisto Pähkinän vetäjä


15.09.2010
 
   
Sivun ylläpito: Liikuntavirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Liikuntavirasto