Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|  
 
Katajanokan ala-asteen koulu >  Koulun esittely  > Koulun historiaa
Koulun historiaa ja taustaa
Kuuntele

Katajanokalla on käyty koulua jo vuonna 1817. Tällöin "jungfru" Bernström ryhtyi köyhäinhoidon palkkaamana opettamaan mökissään lähinnä lukemista ja kristinoppia. 1800-luvun puolivälissä Katajanokalla toimi myös perämies Granbergin koulu, jonka tunnetuin oppilas oli Aleksis Kivi.

Kansakoulu saatiin Katajanokalle vuonna 1949 ja se toimi aluksi Kruunuvuorenkadulla Alanko-nimisessä talossa osana Kaisaniemen koulua. Itsenäisenä kansa- ja peruskouluna se on toiminut vuodesta 1954.

Uudet tilat

Katajanokan kärki toimi telakka- ja sotilasalueena vielä 1970-luvulla. 1980-luvulla sinne rakennettiin uusi asuntoalue ja väkiluvun kasvaessa lähes 6000 asukkaaseen alueelle tarvittiin myös uusi koulu. Keskelle Katajanokkaa jätettiin punatiilinen, venäläisaikainen rakennusrivistö, joka uudistettiin mm. lasten päiväkodiksi ja kouluksi.

Nykyisen koulurakennuksen vanhimmat osat on rakennettu v. 1844. Nykyinen liikuntasali on entinen merijalkaväen (naapurissahan on C.L.Engelin suunnittelema Merikasarmi, joka on nykyisin ulkoministeriönä) maneesi eli harjoitussali. Koulun opettajainhuone ja erikoisluokat ovat olleet aiemmin asevarastona sekä purje- ja takilavarastoina.

Koulun lasikattoinen keskiaula, jonka ympärillä luokat ovat, on tämän vuosisadan alussa rakennettu konepajahalli. Keskellä hallia on koulun kirjasto. Koulun ovat suunnitelleet arkkitehdit Helander, Pakkala ja Sundman. Uusi talo otettiin käyttöön vuonna 1986.


14.08.2013
 
   
Sivun ylläpito: Katajanokan ala-asteen koulu | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Peruskoulu1