Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Viheralueet > Talvipuutarha >  Ruusutarha > 
 Talvipuutarhan ruusutarha
Kuuntele

Talvipuutarhan terassilta avautuu kaunis näkymä yli ruusutarhan kohti Töölönlahtea. Kaupunginpuutarhuri Svante Olsson suunnitteli ja rakennutti ruusutarhan vuonna 1924 geometrisen puutarhatyylin mukaiseksi. 

Ruusutarhassa on kokoelma sekä vanhoja että uusia ryhmäruusulajikkeita. Lajikkeet ovat vaihdelleet vuosien mittaan. Perinteisesti terassin kivimuurin edustalla on ollut väriltään keltainen ruusulajike, reunimmaisissa penkeissä kukkivat valkoiset ruusut, sitten vaaleanpunaiset ja keskellä tummanpunaiset. Ruusutarhan lajikkeiden valintaan on vaikuttanut kukan värin lisäksi lajikkeiden kestävyys. Ruusut kukkivat heinäkuusta pitkälle syksyyn. Ryhmäruusut ovat matalia, pitkälle jalostettuja ja yleensä pitkään kukkivia ruusuja. Nykyiset ryhmäruusulajikkeet ovat noin satavuotisen jalostustyön tulos. Niitä on jalostettu pääasiassa Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Yhdysvalloissa eikä lajikkeiden talvenkestävyyteen ole tarvinnut kiinnittää huomiota. Suomessa ongelmana on useimpien ryhmäruusulajikkeiden huono talvenkestävyys.

1. Sekaistutus ruusuista
Rosa "Bremer Stadtmusikanten"
Jalostaja: W.Kordes’ Söhne 2000. Keskikorkea pensastava ryhmäruusu. Kukan väri on hennon vaaleanpunainen, lehdet tummanvihreät, vahapintaiset.
Rosa "Karen Blixen"
Jalostaja Poulsen Roser A/S 1994. Korkea teehybridiruusu. Kukka valkoinen, lehdet vihreät, vahapintaiset.
Rosa "Ballade" 
Jalostaja Mathias Tantau 1991. Keskikorkea tertturuusu, floribunda. Kukka hennon vaaleanpunainen, lehdet vihreät, vahapintaiset. Terve ruusu.

2. "Goldmarie" 82
Jalostaja W. Kordes’ Söhne 1994. Keskikorkea tertturuusu, floribunda. Kukat kerrottuja ja maljamaisia. Kukinnan alussa kukan väri on voimakkaan keltainen, mutta se muuttuu kukinnan edetessä oranssin keltaiseksi. Lehdet tummanvihreät, vahapintaiset.

3. "Lapponia"
Jalostaja Mathias Tantau 1978. Keskikorkea tertturuusu, floribunda. Kukat vaalean lohenpunaisia, miedosti tuoksuvia. Yksittäisessä kukassa 25–40 terälehteä. Lehdet vaaleanvihreät, mattapintaiset.

4. "Schneewittchen" (Iceberg)
Jalostaja W. Kordes’ Söhne 1958. Korkea pensastava ryhmäruusu. Kukat lievästi kerrotut, lumenvalkoiset ja miedontuoksuiset. Kukat suurissa, kukkien painosta taipuvissa tertuissa. Kasvutavaltaan ruusu on voimakas ja tuuhea. Lehdet vihreät, vahapintaiset.

5. "Bella Rosa"
Jalostaja W. Kordes’ Söhne 1982. Keskikorkea tertturuusu, floribunda. Runsaskukkainen, tuuheaoksainen ja terve, mutta tuoksuton. Kukat ovat tiiviitä ja ruusunpunaisia, kukkien väri vaalenee kukinnan vanhetessa. Lehdet tummanvihreät, vahapintaiset.

6 a "Albert-Georg Pluta Rose"
Jalostaja Mathias Tantau 1986. Keskikorkea tertturuusu, floribunda. Kukka helakanpunainen ja kerrottu. Lehdet vihreät, vahapintaiset.

6 b "Pussta"
Jalostaja Mathias Tantau 1972. Keskikorkea floribundaruusu. Punaiset kerrotut kukat, ei tuoksua. Lehdet vihreät, vahapintaiset. Terve ruusu.

6 c "Ingrid Bergman"
Jalostaja Poulsen Roser A/S 1984. Korkea teehybridi, suuri, tummanpunainen kukka, jossa 30–40 terälehteä. Leikkoruusumainen kukan muoto. Kukassa voimakas tuoksu. Lehdet vihreät, vahapintaiset.

6 d "Erotica"
Jalostaja Mathias Tantau 1968. Korkea, suurikukkainen teehybridiruusu.
Tummanpunaisessa kukassa voimakas tuoksu ja 30–35 terälehteä. Leikkoruusumainen kukan muoto, vahva ja pysty kasvutapa. Varsi piikikäs, lehdet vihreät, mattapintaiset.

7. "Sommerwind"
Jalostaja W.Kordes’ Söhne 1985. Matala maanpeiteruusu. Lievästi kerrotut, vaaleanpunaiset ja maljamaiset kukat, jotka kasvavat 5–8 kappaleen tertuissa. Kasvutavaltaan ruusu on leveä ja tuuhea, hyvin maata peittävä. Lehdistö on tumma ja rehevä, vahapintainen.

8. "Pink Robusta"
Jalostaja W.Kordes’ Söhne 1986. Korkea pensasruusu (Rugosa-risteymä). Kukat kirkkaan punaiset, lievästi kerrotut, miedosti tuoksuvat. Pensas haaroittuu hyvin ja on rotevakasvuinen, rehevä sekä terve, mutta arempi kuin Rosa Robusta. Lehdet tummanvihreät, vahapintaiset.

9. "Robusta"
Jalostaja W.Kordes’ Söhne 1979. Korkea pensasruusu (Rugosa-risteymä). Kukat ovat suuria, yksinkertaisia ja tummanpunaisia. Tuoksuvat kukat ovat yleensä versojen latvoissa. Kukkii lähes koko kesän. Kasvutapa on pysty ja jäykkä. Ruusun koko varsi on täynnä suuria, teräviä piikkejä. Lehdistö on tumma, karhea ja kiiltävä.


Teehybridiruusut: Perimältään hyvin monimuotoisia lajikkeita, jotka on jalostettu risteyttämällä Odorata-ryhmän lajikkeita muiden ryhmäruusujen kanssa.

Polyantharuusut: Perimältään monimutkaisia lajikkeita, jotka on jalostettu risteyttämällä Chinensis-, Moschata- ja Odorata-ryhmien lajikkeita.

Floribundaruusut: Perimältään monimuotoisia, polyantha-ruusujen ja muiden ryhmäruusujen tai lajien kesken jalostettuja risteymäsyntyisiä lajikkeita.


30.07.2012
 Lisätietoja
Sekaistutuksen ruusuja


Goldmarie
(Jalostaja: Kordes 1984)

Lapponia
(Jalostaja: Tantau 1978)

Schneewittchen (Iceberg)
(Jalostaja: Kordes 1958)

Bella Rosa
(Jalostaja: Kordes 1981)

Ks. vasemmalla kohta 6


Sommerwind
(Jalostaja: Kordes 1985)

Pink Robusta
(Jalostaja: Kordes 1986)

Robusta
(Jalostaja: Kordes 1979)

 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto