Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |
 
Rakennusvirasto >  Pysäköinti > Asukaspysäköinti > 
 Asukaspysäköinti
Kuuntele

Kantakaupungissa asuvat autoilijat voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla pysäköintimaksua suorittamatta. Asukaspysäköintipaikat on merkitty aina erikseen liikennemerkin lisäkilvellä.

Kuka asukaspysäköintitunnuksen saa?
 

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa, tai moottoripyörää.


 

Mihin ajoneuvoon?
Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

 

Kuinka monta tunnusta voi saada?
 

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. Kimppatunnus.

 

Miten tunnusta haetaan?
 

Tunnuksen lunastetaan rakennusviraston asiakaspalvelusta. Tunnuksen hakijan tulee esittää ajokortti ja rekisteriote (josta ilmenee omistus/haltijasuhde ajoneuvoon) ensimmäistä kertaa tunnusta haettaessa. Ennen luvan myöntämistä tarkistamme hakijan kotiosoitteen väestörekisteristä. Kimppatunnusta haettaessa kaikkien hakijoiden  tulee olla rekisteritietojen mukaan auton omistajia tai haltijoita. Tunnusta haettaessa kaikkien ajokortit ja osoitteet tarkistetaan.

 

Mistä tunnuksen saa?
Tunnuksen voi lunastaa rakennusviraston asiakaspalvelusta.
 

Paljonko maksaa?
 

Tunnus maksaa 10 euroa/kk (sis alv 24 %), ja sen voi lunastaa enintään vuodeksi kerrallaan. Kimppatunnus maksaa 10 e/kk/alue (sis alv 24 %). Sen voi maksaa käteisellä, pankki-, Visa- tai Mastercard-kortilla.

 

Miten tunnusta käytetään?
 

Tunnus tulee asettaa asukaspysäköintipaikalle pysäköitäessä tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra.

 

Tunnukseen tehtävät muutokset
Jos osoite tai auto vaihtuu, on tunnus uusittava käymällä rakennusviraston asiakaspalvelussa. Voimassa oleva tunnus on oltava mukana uutta haettaessa.

 


02.05.2013
 
   
Sivun ylläpito: Rakennusvirasto | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Rakennusvirasto