Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
  A A   
   SU      ENG     
 
Sök på www.hel.fi:
 
Sidkarta
Sök tjänster
Sök telefonnummer
Stadsorkester >  Presentation av emeritus överkapellmästaren > 
 Presentation av emeritus överkapellmästaren
Lyssna

Leif Segerstam

Leif Segerstam, f. 1944, är som kapellmästare, tonsättare, violinist och pianist en av de mångsidigaste tonkonstnärerna i Norden. Sin utbildning har han fått åren 1952-63 vid Sibelius-Akademin, där han avlade diplom i violinspel och dirigering. Efter att år 1965 ha avlagt också Juilliardskolans kapellmästarexamen arbetade han som dirigent på Nationaloperan. År 1968 blev Segerstam dirigent och två år senare även konstnärlig ledare för Stockholmsoperan.

På 1970-talet inledde han sitt samarbete med Deutsche Oper i Berlin och gästdirigerade på Metropolitan, Covent Garden, La Scala, på operahusen i München, Hamburg och Köln och på musikfestspelen i Salzburg. På 1980-talet stod Wien och Köpenhamn i turen. I Nyslott har Segerstam uppträtt karriären igenom, 1995-2000 var han chefdirigent vid Stockholmsoperan.

Leif Segerstam har även dirigerat symfoniorkestrar världen över. Åren 1975-82 var han chefdirigent för Österrikes radiosymfoniker, åren 1977-87 överkapellmästare för Radions symfoniorkester. Åren 1983-89 var Segerstam Generalmusikdirektor för Rheinland-Pfalz Statsfilharmoni och åren 1988-95 chefdirigent för Danmarks radiosymfoniker. Han har varit chefdirigent för Helsingfors stadsorkester 1995-2007 och är numera dess emeritus överkapellmästare. År 2012 började Leif Segerstam som konstnärlig ledare för Åbo filharmoniska orkester och chefdirigent för Malmö Opera.


Leif Segerstam har blivit internationellt känd genom sina skivinspelningar. Under de senaste åren har han med Helsingforsfilharmonikerna gjort internationellt rosade inspelningar av Sibelius och Rautavaaras symfoniska verk. I Finland valde radions musikredaktörer skivan Angel of Light till Årets skiva år 1996, och i England valdes den av The Times och BBC Music Magazine till en av år 1996 bästa skivor. I januari 1997 segrade den i Cannes Classical Award i kategorin för bästa inspelning av ett verk av en levande tonsättare, och i februari Grammy-nominerades den i kategorin för bästa nya klassiska komposition.

I januari 1998 tilldelades även skivan Angels and Visitations ett Cannes Classical Awards-pris i kategorin för bästa första inspelning av en solokonsert. I februari 1998 tilldelades skivan Australiens radiobolags ABCs skivpris för bästa internationella inspelning år 1997. Rautavaara-serien kompletterades med stadsorkesterns beställningsverk On the Last Frontier, flöjtkonserten med Patrick Gallois som solist, samt orkesterverket Anadyomene.  

På de nyaste Rautavaara-skivorna The Journey och Garden of Spaces leder Leif Segerstam stadsorkestern i den åttonde symfonin och harpkonserten (med Marielle Nordmann som solist) samt Cantus Arcticus och klarinettkonserten (med Richard Stoltzman som solist) och på Song of My Heart i Rautavaara’s sånger med Gabriel Suovanen som barytonsolist. Stadsorkesterns Rautavaaraserie har sedermera kompletterats med Manhattan Trilogy (2008).

Leif Segerstams Sibeliusserie med HSO inleddes med Lemminkäinenlegenderna och violinkonserten (solist Pekka Kuusisto). Inspelningen tilldelades en guldskiva. Skivbolaget Ondines och stadsorkesterns mångåriga samarbetsprojekt, inspelningen av Sibelius samtliga symfonier under ledning av Leif Segerstam, fullbordades år 2005 och har fått ett utmärkt internationellt mottagande.

Den färska inspelningen av Sibelius solosånger med Soile Isokoski som solist har även den blivit en kritikerframgång i ledande internationella musikmedia. I januari 2007 tilldelades denna Luonnotar-skiva det uppskattade Cannes Classical Award 2007 och i april BBC Music Magazine Disc of the Year-priset.

Leif Segerstams egna digra produktion som tonsättare omfattar hundratals verk, symfonier, stråkkvartetter, violin- och pianokonserter, ett flertal andra instrumentalkonserter och en mångfald av kammar- och vokalmusik.

Sedan hösten 1997 är Leif Segerstam professor i orkesterdirigering vid Sibelius-Akademin.  Nordiska musikkommittén Nomus har tillerkänt Segerstam Nordiska rådets musikpris 1999 för hans insatser som ”oförtröttlig förkämpe för nordisk musik”. Våren 2003 tilldelades Segerstam Svenska Kulturfondens pris för sina insatser på musikens område, och våren 2004 emottog han Statens tonkonstpris 2004. 

 

15.01.2014

 
   
| Om webbplatsen | | Underhåll: Stadsorkester | Respons ang. sidan | | Sidans topp |

Helsinfors stad - Stadsorkester