Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Työterveyskeskus >  Tule meille töihin >  Työterveyslääkäri > 
 Aitiopaikalla työterveyshuollossa
Kuuntele

Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri katsoo työterveyden muuttuvaa kenttää aitiopaikalta. ”Käsitykseni työterveyshuollosta laajenee koko ajan: mitä kaikkea se on ja mihin se on menossa. Työterveyshuollossa on todella paljon opittavaa, mutta täällähän sitä oppii”, Helsingin kaupungin työterveyskeskuksessa työterveyshuollon erikoislääkäriksi erikoistuva Terhi Alanen toteaa.

Työterveyteen suuntautuminen ei ollut Alaselle itsestäänselvyys. Lääkäriksi valmistumisen jälkeen hän teki nelisen vuotta terveyskeskuslääkärin työtä ja pohti tosissaan yleislääkäriksi erikoistumista. Alanen toimi myös pariin otteeseen Helsingin kaupungin työterveyskeskuksessa keikkalääkärinä.

Varsinainen kiinnostus työterveyteen heräsi, kun Alanen työskenteli vuoden ajan erään yrityksen omassa työterveyshuollossa. Hän vaikuttui siitä, miten työpaikan oma työterveyshuoltoyksikkö voi toimia. Lopullinen päätös Helsingin kaupungin työterveyskeskuksessa erikoistumisesta kypsyi, kun Alasen ohjaajaksi varmistui Marjatta Vuorinen, joka on myös valittu vuoden 2010 työterveyshuollon kouluttajalääkäriksi.

”Näin, että tässä on sellainen ihminen, joka osaa työnsä hyvin. On ilo ja kunnia saada olla kokeneen lääkärin opissa. Henkilökohtainen ohjaus antaa paljon eväitä työhön ja toimii lisäksi hyvänä kanavana käydä läpi työn herättämiä tunteita”, Alanen kertoo. 

Alanen aloitti erikoistumisen työterveyskeskuksessa keväällä 2011. Erikoistuvana lääkärinä Terhi Alasen työnkuvaan kuuluu vastaanoton ja asiakasyhteistyön lisäksi ohjausta kaksi tuntia viikossa. Aikaa on varattu myös omaan opiskeluun. Lisäksi työterveyskeskus kustantaa erikoistuville lääkäreilleen työterveyslaitoksen perehdyttävän pätevöitymiskoulutuksen, jota järjestetään keskimäärin kahtena päivänä kuukaudessa.


Moniammatillinen tiimi tukee arjessa

Työterveyskeskuksen moniammatillisen tiimin malli saa Alaselta kiitosta. Tiivis yhteistyö työterveyshoitajan kanssa on edellytys sujuvalle arjelle, ja työtä on hyvä tehdä, kun koko tiimin työnjako on selvillä.

”Täällä tietää melko tarkkaan, mitä esimerkiksi työterveyspsykologi tekee ja mitä hän ei tee; mikä kuuluu hänelle ja mikä minulle. Yhteistyö tiimini työterveyspsykologin kanssa onkin toiminut loistavasti. Minä hoidan lääketieteelliset asia ja hän tekee oman osuutensa, jota minä taas en osaisi ollenkaan tehdä. Samoin on työfysioterapeuttien laita. Tiimissä on yksi fysioterapeutti, ja tunnen hänen erityisosaamisensa.”
 

Joustavat työajat ja monipuolinen asiakaskunta

Työterveyskeskus tarjoaa säännölliset päivätyöajat, eli päivystystä tai yötöitä ei tehdä. Lisäksi on mahdollista tehdä lisätyönä iltavastaanottoa. Erilaiset elämäntilanteet otetaan hyvin huomioon.  ”Tykessä ollaan joustavia työaikojen suhteen. Minunkin päiväni ovat hyvin räätälöityjä.”, Alanen kertoo.  Ja jos työpäivä venähtää yliajalle, kertyvät ylitunnit varastoon myöhemmin vapaapäivinä pidettäviksi.

Eräänä ison talon etuna Alanen pitää monipuolista asiakaskuntaa. Työterveyskeskuksen asiakkaalla, Helsingin kaupungilla, työskentelee ihmisiä sadoilla eri ammattialoilla eläintenhoitajista palomiehiin ja opettajista konserttimuusikoihin. Alanen onkin hyödyntänyt mahdollisuutta vaihtaa asiakassegmenttiä erikoistumisen aikana. Näin hän saa kokemusta hyvin erityyppisten yritysten ja virastojen työterveyden hoitamisesta.
 

Tyke-Akatemia ammatillisen kehittymisen tukena

Työterveyskeskuksella on oma koulutusohjelma, Tyke-Akatemia. Sisäistä koulutusta suunnitellaan jatkuvasti vastaamaan henkilöstön tarpeita. Kouluttajina toimii sekä Tyken oman henkilökunnan jäseniä että ulkoisten tahojen asiantuntijoita.

Alanen kertoo yllättyneensä positiivisesti Tyke-Akatemian koulutusten tarjonnasta. ”Olen huomannut, että se on oikeasti laadukasta koulutusta. On myös hyvä, että koulutus tapahtuu ihan vieressä, ja koulutukset ovat ammattilaisten vetämiä. Tietenkin sen rinnalla täytyy nähdä vähän, mitä Tyken ulkopuolella tehdään”, Alanen toteaa.

Terhi Alasen mielestä työterveyskeskus on monessa asiassa edellä muita alan toimijoita. ”Tykessä ollaan pitkällä esimerkiksi työpaikkojen kanssa tehtävässä yhteistyössä ja työlähtöisissä menetelmissä. Muualla puhutaan monesta asiasta ihan uutena, ja meille ne ovat jo vanhoja tuttuja juttuja.” 


20.04.2012
Kuva: Anna-Liisa Merisaari

Terhi Alanen katsoo tulevaisuuteen valoisin mielin. ”Käsitykseni työterveyshuollosta laajenee koko ajan: mitä kaikkea se on ja mihin se on menossa.”

Kaupungin avoimet työpaikat

 
   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Työterveyskeskus | Palaute sivusta | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Työterveyskeskus