Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Kaupunkisuunnitteluviraston otsikkokuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
20.04.2014
Kaupunkisuunnitteluvirasto  >  Uutiset > 
 Kokeilu muuttaa Vaasankadun kesän ajaksi kävelykaduksi
Kuuntele

Helsingin Vaasankatu muuttuu kesäksi kävelykaduksi. Kyseessä on 1.6–30.9. kestävä kokeilu, jolla selvitetään Vaasankadun soveltuvuutta kävelykaduksi. Kaupunginvaltuusto päätti kokeilusta helmikuussa.

Kokeilua varten Vaasankadulle ei tehdä rakenteellisia muutoksia, vaan kävelykatu merkitään pelkillä liikennemerkeillä.

Muutos kävelykaduksi tarkoittaa, että Vaasankadulla ei saa kesällä ajaa autolla eikä pysäköidä. Ajo tonteille on kuitenkin sallittu. Huoltoajo kadulla on sallittu päivittäin kello 5–11. Vaasankadun poikkikadut, Kustaankatu ja Harjukatu, säilyvät läpiajettavina. Kokeilu muuttaa väistämisvelvollisuuksia Vaasankadun ja poikkikatujen risteyksissä, sillä kävelykadulta tulevat ajoneuvot ovat väistämisvelvollisia.

Vaasankadulta poistuu kesäksi noin 80 autopaikkaa. Laskennallisesti alueella ei kuitenkaan ole pulaa pysäköintipaikoista, sillä alueella on paikkoja 250 enemmän kuin myytyjä asukaspysäköintitunnuksia. Tarvittaessa lähikaduilla voidaan muuttaa joitakin kadunvarsipaikkoja vinopysäköintiin, mikä tuo hieman lisää paikkoja.

Alueen asukkaiden ja yrittäjien kokemuksia kävelykadusta selvitetään kesän ja syksyn aikana tehtävällä tutkimuksella. Palautetta kokeilusta voi antaa myös kaupunkisuunnitteluviraston verkkosivuilla osoitteessa www.ksv.hel.fi/keskustelut.

Omaehtoiseen toimintaan kannustetaan

Autojen poistuminen Vaasankadulta avaa mahdollisuuksia käyttää katua erilaisiin tapahtumiin ja uudenlaisen toiminnan synnyttämiseen. Alueen asukkaita, yrittäjiä ja muita toimijoita kannustetaan löytämään uusia tapoja hyödyntää vapaata katutilaa.

– Toivomme, että Vaasankadulla syntyy tulevana kesänä paljon omaehtoista toimintaa. Vaikka kadulle ei ole tulossa rakenteellisia muutoksia, uskomme asukkaiden hyödyntävän Vaasiksen uudenlaisia mahdollisuuksia. Yritämme rakentaa toiminnalle raameja yhdessä kaupungin kanssa, sanoo Petra Jyrkäs Prototype Helsinki -verkostosta.

Prototype Helsinki järjestää työpajan Vaasankadun kävelykatukokeilusta ja kadun käyttöä koskevista ideoista torstaina 16. toukokuuta kello 16–20 suomenkielisessä työväenopistossa, Helsinginkatu 26. Prototype Helsinki on kaupunkikulttuuria ja kansalaisvaikuttamista edistävä verkosto.

Lisätiedot:
– Liikennesuunnittelu
liikenneinsinööri Sakari Montonen, kaupunkisuunnitteluvirasto, p. 09 310 37134
Vaasankadun liikennesuunnitelma >>

– Vaasankadun yhteiskäyttösuunnitelma
Prototype Helsinki >>

Verkkokeskustelu Vaasankadun kävelykatukokeilusta >>

Vaasiksen kävelykatukokeilu -Facebook-ryhmä >> 

Ohjeita terassien sijoittamiseen ja tapahtumien järjestämiseen kaupunkikuvan ja liikenteen näkökulmasta >>


Kyselytutkimus kävelykatukokeilusta

Helsingin avoimen yliopiston opiskelijat kartoittavat alueen asukkaiden, yrittäjien ja muiden toimijoiden mielipiteitä Vaasankadun kävelykatukokeilusta sekä viestinnän sujuvuudesta.

Kyselyllä kartoitetaan alkuvaiheen mielikuvia ja ideoita kokeilun kehittämiseksi. Kysely on avoinna 12.06.2013 asti.

Vastaa kyselyyn >>


07.06.2013
 
   
Sivun ylläpito: Kaupunkisuunnitteluvirasto | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Kaupunkisuunnitteluvirasto